Beberapa minggu ni semua asyik cakap pasal Iceland gara-gara demam Dilwale. Hari ni pula pasal New Zealand sebab Air Asia buka route baru. Harga gila kentang! Harga serendah RM1,000 untuk penerbangan pergi dan balik KL-Auckland. Tahniah Air Asia sebab beri peluang rakyat Malaysia untuk travel lebih jauh. Untuk membantu rakan-rakan yang suka travel tapi masih tercari-cari ‘method’ terbaik untuk menabung, kami akan share 5 Tips Menabung Duit Travel:

*Sebelum menabung, set dulu target nak kumpul berapa, destinasi percutian dan juga bila nak bercuti*

  1. Simpan sehari RM5 atau RM10. Nilai tabungan hendaklah bergantung kepada kemampuan diri. Jangan paksa diri, yang pasti kena konsisten. Sebagai contoh, Miss K nak travel ke Korea:
    1 hari RM530 hari -> RM5 X 30 = RM150
    10 bulan -> RM150 X 10 =RM1500
    Dah boleh ke Korea selama seminggu 😛
  2. Cari passive income. Tak kira la buat online business ke, baking atau apa-apa yang boleh generate side income. Jadinya, kita takkan sentuh gaji bulanan. Jangan sebab nak kejar travel, sampai kan tanggungjawab lain terabai
  3. Jadi Personal Shopper. Beberapa bulan sebelum pergi travel, amik order dulu sekali dengan duit deposit 70%. List kan item-item yang di pesan. Lagi bagus kalau korang setup 1 account instagram, lebih mudah nak cari potential customer. Jangan sekali-kali terima order tanpa duit deposit melainkan korang memang kenal rapat dengan orang yang order tu. Tak pasal-pasal nanti jenuh kutip hutang. Hehe..
  4. Simpan duit dalam currency USD / Euro / Pound. Kadang-kadang bila tengok account bank, macam banyak je kan duit. Tup-tup terguna buat shopping. Lebih selamat kalau kita tukar sikit-sikit ke matawang yang lain.
  5. Banyakkan bersedekah. Selalunya bila kita bersedekah, tiba-tiba ada je rezeki datang tanpa di sangka-sangka. Kalau pergi solat kat surau atau masjid, ringankan tangan masuk dalam tabung masjid. Kalau ada orang mintak sedekah, jangan di halau. Memang kadang-kadang terdetik dalam hati, ni scam ni. Kalau tak mahu beri duit, boleh juga sedekah kan makanan. Jangan limitkan pemikiran kita, asal sedekah je fikir duit. Boleh juga sedekah dari segi tenaga, ilmu, dan paling mudah…senyuman 🙂